Romania are in sfarsit ambasador in Israel, dupa mai bine de trei ani de pauza. Iohannis a semnat decretulPresedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind acreditarea lui Radu Ioanid in calitate de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Statul Israel, cu resedinta la Tel Aviv.

Radu Ioanid este un istoric si filozof de origine evreiasca, originar din Romania si stabilit in Statele Unite ale Americii. El a fost director al „International Archival Programs Division” din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington.

Iohannis anuntase intentia de a-l numi pe Ioanid ambasador in Israel la sfarsitul anului trecut.

„Aceasta chestiune (numirea unui ambasador in Israel – n.red.) a fost in atentia mea tot timpul si pot sa va spun astazi ca intentionez sa il promovez in aceasta pozitie pe Radu Ioanid, care va intra in procedurile diplomatice poate chiar in saptamana asta si la inceputul anului sa avem un ambasador al nostru in Israel”, promitea pe 17 decembrie seful statului, dupa o intalnire cu Adrian Zuckerman, noul ambasador al SUA in Romania.

De altfel, in luna septembrie a anului trecut, rabinul Comunitatii Originarilor din Romania, Josef Wasserman, a facut un apel catre presedintele Klaus Iohannis si premierul de atunci Viorica Dancila sa lase la o parte divergentele si sa ajunga la un consens politic in vederea desemnarii ambasadorului Romaniei in Israel.

„Vreau sa fiu clar: Lipsa unui ambasador pe un timp asa de lung – peste trei ani – nu este o diploma de onoare pentru Romania. Eu nu pot da niciun raspuns atunci cand sunt intrebat, de multe ori pe an, in cadrul diverselor activitati din Ierusalim – cum s-ar fi simtit Romania daca Israelul n-ar fi trimis ambasador timp de trei ani”, a spus acesta atunci, printre altele.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Source link

Mariana Lukic

Marianne lucrează de mai mulți ani, pe lângă ocupația profesională la conservarea tradiției și culturii românești [valah] a moștenirii în planurile din nord-estul și sud-estul Serbiei