Le-au strigat ca si-au tradat tara pentru rusiPolitia din Istanbul l-a retinut duminica pe redactorul-sef al site-ului in limba turca al grupului media rus Sputnik, finantata de Kremlin, pe fondul tensiunilor tot mai mari intre Ankara si Moscova, a anuntat angajatorul sau, potrivit AFP.

Arestarea a fost anuntata de asemenea pe Twitter de redactorul-sef global al grupului, Margarita Simonian.

Duminica dimineata, trei colaboratori ai site-ului fusesera deja arestati la Ankara.

Rusia a facut apel la autoritatile turce „sa intervina” dupa retinerea celor trei colaboratori.

Potrivit unui anunt facut de Margarita Simonian pe Telegram, mai multi „batausi” au intrat in locuintele unor jurnalisti la Ankara pentru „a-i ameninta si a le striga ca si-au tradat patria pentru ca lucreaza pentru rusi”.

„Grupuri organizate de persoane au atacat simultan apartamentele celor trei angajati ai nostri de la Ankara. In fiecare grup erau circa zece persoane”, a adaugat sursa citata.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a facut apel la autoritatile turce sa „intervina si sa asigure securitatea jurnalistilor de la media ruse” din tara.

Conform filialei din Turcia a organizatiei Reporteri fara Frontiere, cele trei persoane, doi jurnalisti si un traducator, s-au dus la o sectie de politie pentru a depune plangeri in legatura cu atacurile, insa politistii le-au raspuns ca ii „cautau” pentru a-i interoga „in legatura cu un articol”.

Conform presei turce, articolul respectiv este intitulat „‘Provincia furata’: de ce Turciei i s-a oferit o bucata din Siria de catre Franta in urma cu 80 de ani”.

Articolul vizeaza Hatay, „o regiune oferita Turciei in 1939 dupa un referendum controversat”, afirma Sputnik.

OSCE a „condamnat” pe Twitter „amenintarile si tentativa de atac” asupra jurnalistilor Sputnik din Turcia si „a facut apel la autoritati sa asigure securitate corespondentilor de presa straini”.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Source link

Mariana Lukic

Marianne lucrează de mai mulți ani, pe lângă ocupația profesională la conservarea tradiției și culturii românești [valah] a moștenirii în planurile din nord-estul și sud-estul Serbiei